Ο κουραμπιές είναι ένας τύπος μπισκότου. Χαρακτηριστικά συστατικά του, το βούτυρο, τ’ αμύγδαλα και η άχνη ζάχαρη.
Στη χώρα μας, αποτελεί σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων.
Έχει καταγωγή απ’ την Περσία, όπου πρωτοεμφανίστηκε τον 7ο αιώνα, όταν η ζάχαρη διαδόθηκε στην περιοχή. Την προέλευσή του όμως, διεκδικεί και ο Λίβανος.
Στη μορφή που τον ξέρουμε, είναι διαδεδομένος ς’ ολόκληρα τα Βαλκάνια. Ένα είδος του γλυκίσματος, Polvorón είναι διαδεδομένο στις ισπανόφωνες χώρες.
Σαν λέξη έχει τις ρίζες της, στην αλβανική kurabie ή gurabie, καθώς επίσης συναντάτε ως kurabiye στα τουρκικά και qurabiya στ’ αραβικά).